Publicat pe Lasă un comentariu

Usturoiul: 7 Beneficii dovedite (inclusiv pentru inima si diabet)

usturoi intreg si felita pe masa

Intens si aromat, usturoiul este folosit în aproape toate bucătăriile din lume. Când este consumat crud, are o aromă puternică și înțepătoare, care se potrivește cu beneficiile cu adevărat puternice ale usturoiului.

Este deosebit de bogat în anumiți compuși de sulf despre care se crede că sunt responsabili pentru mirosul și gustul său, precum și pentru efectele sale foarte pozitive asupra sănătății umane.

Beneficiile usturoiului se situează doar pe locul doi în raport cu beneficiile turmericului, în ceea ce privește cercetarea care susține acest superaliment. La data publicării acestui articol, existau peste 6.100 de articole care au evaluat capacitatea condimentului de a preveni și îmbunătăți un spectru larg de boli.

Și știi ce au dezvăluit toate aceste cercetări?

Consumul regulat de usturoi nu este numai bun pentru noi, ci a fost legat de reducerea sau chiar de a ajuta la prevenirea a patru dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer și infecții.

Institutul Național al Cancerului nu recomandă niciun supliment alimentar pentru prevenirea cancerului, dar recunoaște condimentul ca fiind una dintre mai multe legume cu potențiale proprietăți anticancerigene.

În afară de cele mai extreme, situații rare, fiecare persoană de pe planetă ar trebui să consume acest condiment. Este extrem de rentabil, foarte ușor de cultivat și are un gust absolut fantastic.

Așadar, aflați mai multe despre beneficiile usturoiului, despre utilizări, despre cercetare si despre cum să vă dezvoltați propriile rețete cu gust minunat.

Ce este usturoiul?

Allium sativum este o plantă perenă din familia amaryllis (Amaryllidaceae), o clasă de plante în formă de bulb care include arpagic, praz, ceapă.

Usturoiul crește sub sol sub formă de bulb. Acesta are lăstari verzi lungi care ies din vârf, în timp ce rădăcinile sale se extind în jos.

Planta de usturoi este originară din Asia centrală, dar crește sălbatică în Italia, precum și în sudul Franței. Bulbul plantei este ceea ce știm cu toții ca legumă.

Ce este un cățel de usturoi?

Bulbul de usturoi este acoperit cu mai multe straturi care, atunci când sunt dezlipite, dezvăluie până la 20 de bulbi comestibili numiți catei de usturoi.

Când vine vorba de numeroasele tipuri de usturoi, știați că există peste 600 de soiuri de plante? În general, există două subspecii principale: sativum (softneck) și ophioscorodon (hardneck).

Tulpinile acestor tipuri de plante sunt diferite, cu tulpini cu gât moale formate din frunze care rămân moi, în timp ce gâturile tari sunt rigide.

 usturoiul si rozmarin in bucatarie

Informații nutriționale

Compozitia usturoiului conține nenumărate substanțe nutritive vitale: flavonoide, oligozaharide, aminoacizi, alicină și niveluri ridicate de sulf (doar pentru a numi câteva) și consumul regulat al acestui condiment s-a dovedit a oferi beneficii incredibile pentru sănătate.

Usturoiul crud conține, de asemenea, aproximativ 0,1% ulei esențial, dintre care principalele componente includ alil propil disulfură, dialil disulfură și dialil trisulfură.

Usturoiul crud este utilizat în mod convențional în scop de gătit și în scopuri medicinale.

Un cățel (aproximativ trei grame) de usturoi crud conține aproximativ:

-4,5 calorii
-1 gram carbohidrati
-0,2 grame de proteine
-0,1 grame de fibre
-0,1 miligrame mangan (3% DZR)
-0,9 miligrame vitamina C (2% DZR)
-5,4 miligrame de calciu (1% DZR)
-0,4 micrograme seleniu (1% DZR)
Acestea sunt doar câteva dintre substanțele nutritive de top găsite în acest condiment.

De asemenea, conține alină și alicină, care sunt ambii compuși de sulf care promovează sănătatea. Beneficiile alicinei sunt în special bine cercetate în studii.

Oamenii de știință sunt interesați de potențialul acestor compuși de sulf derivați din condiment pentru prevenirea și tratarea bolilor cronice și mortale, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, printre alte beneficii ale usturoiului.

7 Beneficii ale usturoiului

După cum veți vedea, beneficiile usturoiului sunt numeroase. Poate fi folosit ca o formă eficientă de medicament pe bază de plante în multe moduri, inclusiv în următoarele.

Bolile cardiace

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, bolile de inimă sunt criminalul nr. 1 din Statele Unite, urmate de cancer. Acest condiment a fost recunoscut pe scară largă ca agent preventiv și ca tratament al multor boli cardiovasculare și metabolice, inclusiv ateroscleroza, hiperlipidemia, tromboza, hipertensiunea și diabetul.

O revizuire științifică a studiilor experimentale și clinice privind beneficiile usturoiului a constatat că, în general, consumul acestui condiment are efecte cardioprotectoare semnificative atât în ​​studiile efectuate pe animale, cât și pe cele umane.

Probabil cea mai uimitoare caracteristică este că s-a demonstrat că ajută la inversarea bolilor de inimă precoce prin eliminarea acumulării plăcii în artere.

Un studiu randomizat, dublu-orb din 2016, publicat în Journal of Nutrition, a implicat 55 de pacienți, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, cărora li s-a diagnosticat sindromul metabolic.

Rezultatele studiului au arătat că extractul de usturoi reduce efectiv placa în arterele coronare (arterele care furnizează sânge inimii) pentru pacienții cu sindrom metabolic.

colesterol rau vs colesterol bun

Unul dintre cercetătorii principali, Matthew J. Budoff, MD, a spus:

„Acest studiu este o altă demonstrație a beneficiilor acestui supliment în reducerea acumulării de placă moale și prevenirea formării de placă nouă în artere, care poate provoca boli de inimă.

Am finalizat patru studii randomizate și acestea ne-au condus la concluzia că Extractul de usturoi poate ajuta la încetinirea progresiei aterosclerozei și la inversarea etapelor timpurii ale bolilor de inimă.”

Cancerul

Se crede ca usturoiul și ceapa și compușii lor bioactivi au efecte în fiecare etapă a formării cancerului și afectează multe procese biologice care modifică riscul de cancer, potrivit unei revizuiri publicate în „Cancer Prevention Research”.

În cuvintele Institutului Național al Cancerului de la Institutul Național de Sănătate:

Mai multe studii populaționale arată o asociere între aportul crescut de usturoi și riscul redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv tipurile de cancer de stomac, colon, esofag, pancreas și sân.

Când vine vorba despre cum acționează acest condiment pentru prevenirea cancerului, Institutul Național al Cancerului explică:

… Efectele protectoare ale usturoiului pot apărea din proprietățile sale antibacteriene sau din capacitatea sa de a bloca formarea substanțelor cauzatoare de cancer, de a opri activarea substanțelor cauzatoare de cancer, de a îmbunătăți repararea ADN-ului, de a reduce proliferarea celulară sau de a induce moartea celulară.

Un studiu francez pe 345 de pacienți cu cancer mamar a constatat că utilizarea crescuta de usturoi, ceapă și fibre a fost asociata cu o reducere semnificativă statistic a riscului de cancer mamar.

Un alt cancer care a demonstrat că usturoiul îl afectează pozitiv este cancerul pancreatic, una dintre cele mai letale forme. Vestea bună este că cercetările științifice arată că un consum crescut de usturoi poate reduce riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

Un studiu realizat în zona golfului San Francisco a constatat că riscul de cancer pancreatic a fost cu 54% mai mic la persoanele care au consumat cantități mai mari de usturoi și ceapă comparativ cu cei care au consumat cantități mai mici. De asemenea, studiul a arătat că sporirea aportului global de legume și fructe poate proteja împotriva dezvoltării cancerului pancreatic.

Acest condiment popular arată, de asemenea, promițător atunci când vine vorba de tratarea cancerului. Compușii săi organosulfurici, inclusiv DATS, DADS, ajoene și S-alilmercaptocisteină (SAMC), s-au dovedit a induce oprirea ciclului celular atunci când sunt adăugați la celulele canceroase în timpul experimentelor in vitro.

În plus, s-a constatat că acești compuși ai sulfului induc apoptoza (moarte celulară programată) atunci când sunt adăugați la diferite linii de celule canceroase cultivate în cultură.

De asemenea, administrarea orală de extract de usturoi lichid și S-alilcisteină (SAC) pe cale orală crește moartea celulelor canceroase la modelele animale cu cancer oral.

În general, acest condiment arată în mod clar un potențial real ca hrană de combatere a cancerului, care nu ar trebui ignorat.

Hipertensiune arterială

Un fenomen interesant este că s-a demonstrat că această plantă ajută la controlul tensiunii arteriale crescute.

Un studiu a analizat efectul extractului de usturoi ca tratament adjuvant pentru persoanele care iau deja medicamente antihipertensive, dar care încă au hipertensiune arterială necontrolată.

Studiul, publicat în revista științifică Maturitas, a evaluat 50 de persoane cu tensiune arterială „incontrolabilă”. S-a descoperit că simpla administrare a patru capsule de extract de usturoi (960 miligrame) zilnic timp de trei luni a determinat scăderea tensiunii arteriale cu o medie de 10 puncte.

Un alt studiu publicat în 2014 a constatat că condimentul are „potențialul de a reduce TA(tensiune arteriala) la indivizii hipertensivi în mod similar cu medicația standard pentru TA.

Acest studiu explică în continuare că polisulfurile condimentului favorizează deschiderea sau lărgirea vaselor de sânge și, prin urmare, reducerea tensiunii arteriale.

Răceală și infecții

femeie racita sta in pat

Experimentele au arătat că usturoiul (sau compuși chimici specifici, cum ar fi alicina găsită în condiment), este extrem de eficient în uciderea a nenumărate microorganisme responsabile de unele dintre cele mai frecvente și mai rare infecții, inclusiv răceala obișnuită. De fapt, ar putea ajuta la prevenirea răcelilor, precum și a altor infecții.

Într-un studiu, oamenii au luat fie suplimente de usturoi, fie un placebo timp de 12 săptămâni în timpul sezonului rece (între noiembrie și februarie). Cei care au completat cu condimentul au fost mai puțin predispuși să răcească și dacă au răcit, s-au recuperat mai repede decât grupul placebo.

Grupul placebo a avut o probabilitate mult mai mare de a contracta mai mult de o răceală și în perioada de tratament de 12 săptămâni.

Studiul atribuie capacitatea condimentului de a preveni răceala comună componentei sale biologic active, alicina. Proprietățile sale antimicrobiene, antivirale și antifungice pot ajuta la ameliorarea răcelii obișnuite, precum și a altor infecții.

Se crede că alicina joacă un rol important în puterile antimicrobiene ale acestei legume.

Căderea părului la bărbați și femei (Alopecia)

A fost efectuat un studiu clinic pentru a testa ceea ce un sondaj a dovedit a fi o practică în creștere în Turcia: utilizarea usturoiului pentru tratarea cheliei. Cercetătorii Universității Mazandaran de Științe Medicale din Iran au testat modul în care gelul de usturoi aplicat pe scalp de două ori pe zi timp de trei luni ar putea afecta persoanele care iau corticosteroizi pentru alopecie.

Alopecia este o boală autoimună obișnuită a pielii, care cauzează căderea părului pe scalp, față și uneori pe alte zone ale corpului. Sunt disponibile în prezent diferite tratamente, dar nu se cunoaște încă nicio vindecare.

Cercetătorii au descoperit că utilizarea gelului s-a adăugat în mod semnificativ la eficacitatea terapeutică a corticosteroizilor topici în tratamentul alopeciei areata.

Deși studiul nu l-a testat direct, aplicarea uleiului de nucă de cocos cu usturoi ca tratament independent ar putea fi chiar mai benefic ca remediu pentru căderea părului, deoarece diminuează riscul absorbției corticosteroizilor dăunători în piele.

Boala Alzheimer și demența

Boala Alzheimer este o formă de demență care îi poate priva oamenilor capacitatea de a gândi clar, de a îndeplini sarcini cotidiene și în cele din urmă, de a-și aminti cine sunt.

Acest condiment conține antioxidanți care pot susține mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative care pot contribui la aceste boli cognitive.

Când vine vorba de pacienții cu Alzheimer, plăcile peptidice β-amiloide sunt frecvent observate în sistemul nervos central, iar aceste depozite de plăci au ca rezultat producerea de specii reactive de oxigen și daune neuronale (celule din sistemul nervos).

Un studiu publicat în Jurnalul de Neurochimie a constatat „proprietăți neuroprotectoare și neurorescue semnificative” ale extractului de usturoi îmbătrânit și al compusului său activ S-alil-L-cisteină (SAC).

Cercetătorii concluzionează din concluziile lor că extractul în vârstă împreună cu SAC pot fi utilizate pentru a dezvolta viitoare medicamente pentru tratarea bolii Alzheimer.

Diabetul

Consumul acestui condiment popular ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, poate opri sau reduce efectele unor complicații ale diabetului, precum și combate infecțiile, reduce colesterolul LDL și încurajează circulația.

Un studiu pe sobolani diabetici a arătat că usturoiul poate fi foarte util pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate a diabeticilor, inclusiv atenuarea complicațiilor diabetice obișnuite, cum ar fi ateroscleroza și nefropatia.

Sobolanii, care au primit zilnic un extract de usturoi timp de șapte săptămâni, au avut niveluri semnificativ mai scăzute de glucoză (nivel de zahăr din sânge), colesterol și trigliceride.

Comparativ cu grupul martor, șobolanii care primeau usturoi au avut cu 57% mai puțină glucoză serică, cu 40% niveluri mai scăzute de colesterol seric și cu 35% mai mici trigliceride. În plus, nivelurile de proteine ​​urinare la șobolanii tratați cu condimente au fost cu 50% mai mici.

Un alt studiu a arătat, de asemenea, că pentru pacienții cu diabet zaharat de tip II, usturoiul a îmbunătățit semnificativ nivelul colesterolului din sânge. Mai exact, consumul său a redus colesterolul total și colesterolul LDL (rău) și a crescut moderat colesterolul HDL în comparație cu placebo.

Garlic Max Calivita cu usturoi si patrunjel
Garlic Max Calivita cu Usturoi si Patrunjel. Producator: Calivita International

Cele mai bune moduri de utilizare

Usturoiul este cel mai bine folosit crud pentru proprietăți microbiene, deși usturoiul gătit are si el o mare valoare. De fapt, valoarea antioxidantă este egală (sau uneori chiar mai mare) atunci când este gătit, ceea ce este contraintuitiv deoarece, pentru majoritatea alimentelor, gătitul tinde să scadă conținutul nutrițional.

Chiar și usturoiul negru, care este folosit la fel în bucătăriile asiatice și apare atunci când vracul este încălzit pe parcursul a câteva săptămâni, s-a dovedit a fi benefic pentru sănătatea noastră.

Cum sa il gatiti

Puteți adăuga usturoi la rețetele care sunt sotate, prăjite sau coapte. De asemenea, puteți arunca niște usturoi în următorul sos de salată de casă, marinată, sos de roșii, supă sau tocană.

Adăugarea condimentului la orice fel de mâncare de legume, pește sau carne este sigur că va intensifica aroma și va oferi beneficii pentru sănătate. Desigur, beneficiile usturoiului gătit sunt, de asemenea, impresionante și oferă o aromă mai blândă atunci când sunt adăugate la mese, cum ar fi usturoi aioli (usturoi cu ulei de măsline)

Prăjirea usturoiului este, de asemenea, o opțiune ușoară atunci când gătiți usturoiul.

Pur și simplu tăiați capul superior dacă cateii sunt expuși. Apoi stropeste-l cu ulei de masline si infasoara-l cu folie.

Pentru a prăji usturoiul, lăsați-l într-un cuptor la 400 de grade pentru aproximativ 30 de minute, până când cățeii devin rumeniti și fragezi.

În cele din urmă, indiferent dacă folosiți un cățel de usturoi crud sau gătit, puteți crește beneficiile usturoiului tăindu-l sau zdrobindu-l și lăsându-l să stea înainte de a-l consuma.

Usturoiul tocat activează enzimele alininazei din celulele condimentului, iar așezarea permite acestor enzime să transforme o parte din alina cuișoarei în alicină. Alicina se descompune rapid pentru a forma o varietate de compuși organosulfurici.

Oamenii de știință sugerează să se permită usturoiului să stea 10 minute după tocat sau zdrobit înainte de a-l găti.

O presă de usturoi poate fi folosită și pentru a zdrobi cateii.

Pentru piele și infecții

O altă modalitate de a folosi usturoiul este pentru infecții. Utilizarea uleiurilor din usturoi este un remediu natural excelent pentru multe tipuri de infecții, inclusiv infecții ale urechii și ale pielii.

Culturile tradiționale care nu se luptă în mod obișnuit cu aceste tipuri de boli primesc regulat acest aport în dietele lor.

Pentru pierderea in greutate

Această plantă ajută la creșterea metabolismului, care poate sprijini pierderea în greutate. Adăugarea usturoiului crud sau gătit la mesele sănătoase și bine echilibrate în fiecare zi poate favoriza pierderea în greutate.

În plus față de acest beneficiu pentru plante, poate ajuta și sexual. Deoarece alicina promovează fluxul de sânge către organele de reproducere și stimulează circulația, este posibil să constați că adăugarea acestui condiment în dieta ta îmbunătățește sănătatea sexuală.

Dozare

Pentru promovarea generală a sănătății pentru adulți, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o doză zilnică de una dintre următoarele:

-două până la cinci grame (aproximativ un cățel) de usturoi proaspăt (ar putea fi usturoi crud, sotat sau prăjit)
-0,4 – 1,2 grame de pudră de usturoi uscat
-două până la cinci miligrame de ulei de usturoi
-300 până la 1.000 de miligrame de extract de usturoi

Usturoiul se păstrează cel mai bine la temperatura camerei și trebuie păstrat întotdeauna uscat (pentru a preveni germinarea).

Rețete

Dacă doriți să valorificați puterea de vindecare a acestui condiment, încercați să îl adăugați la unele dintre rețetele dvs. preferate. Posibilitățile care includ usturoiul sunt cu adevărat nelimitate.

Iată câteva dintre rețetele mele preferate de usturoi pe care să le încercati, astfel încât să puteți experimenta numeroasele beneficii ale nutriției usturoiului pentru sănătate:

-Pui cu usturoi
-Supă de cartofi dulci cu usturoi
-Pesto de busuioc si usturoi

În plus față de aceste rețete sănătoase, unele modalități populare de a folosi usturoiul în alimente includ pâinea cu usturoi, usturoiul cu ulei de măsline pe pastele de grâu fără gluten sau integrale, piure de cartofi cu usturoi și chiar și untul de usturoi care poate fi adăugat la pâine sau legume pentru un plus de aromă și beneficii.

Cum să crești usturoi acasă

Usturoiul este una dintre cele mai simple culturi de cultivat.

Pentru cei dintre noi din emisfera estica, ar trebui să ne plantăm cateii în sezonul de toamnă și să le recoltăm la sfârșitul primăverii / începutul verii.

Nu aruncați niciun cățel rămas din rețeta de curry sau usturoi. Resturile de alimente de usturoi sunt uimitor de simple de utilizat pentru a recreste plantele de usturoi.

Pentru a planta usturoiul, puneți capătul rădăcinii de catel într-un loc însorit din grădina dvs. și tăiați lăstarii odată ce se produc. Acest condiment înflorește în soluri uscate, libere, bine drenate, în locuri însorite.

Când recoltați usturoiul trebuie putina atentie, dar, în general, când observați că frunzele inferioare cresc, puteți dezgropa câteva bucati și puteți verifica dacă sunt gata de mâncare.

Usturoiul are o istorie veche de peste 7.000 de ani de consum și utilizare umană.

În vremurile antice și medievale, beneficiile usturoiului pentru bărbați și femei erau venerate pentru proprietățile medicinale ale plantei și era purtat ca un farmec împotriva vampirilor și a altor rele.

În Franța, la începutul secolului al XVIII-lea, groparii au băut vin care conține usturoi zdrobit pentru a se proteja de ciumă. Atât în ​​timpul Primului Război Mondial, cât și al II-lea, a fost folosit ca antiseptic pentru răni și dat pentru a preveni infecțiile (cum ar fi gangrena) la soldați.

Usturoiul negru este un tip de usturoi caramelizat, care a fost folosit pentru prima dată ca ingredient alimentar în gătitul asiatic. Pentru a crea usturoi negru, capetele sunt încălzite pe parcursul a câteva săptămâni.

Acest proces de încălzire face ca usturoiul să fie de culoare neagră. De asemenea, îl face dulce și siropos.

Riscuri și efecte secundare

Consumul de usturoi poate fi dăunător?
Când este administrat pe cale orală, usturoiul crud poate provoca senzații de arsură în gură sau stomac, respirație urât mirositoare, arsuri la stomac, gaze, balonare, greață, vărsături, miros corporal și diaree.

Probabilitatea acestor efecte secundare crește odată cu cantitatea consumata.

În general, usturoiul sub orice formă poate crește riscul de sângerare, deoarece acționează ca un diluant natural al sângelui. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma usturoi crud dacă luați diluanți de sânge.

Din motive de sângerare, încetați să-l luați cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.

În timpul sarcinii și alăptării, se crede că acest condiment este sigur în cantități alimentaremici si medii, dar poate fi nesigur în cantități medicinale.

Atunci când este luat pe cale orală în cantități mici, adecvate pentru perioade scurte de timp, se spune că este sigur pentru copii. Cu toate acestea, nu trebuie administrat niciodată copiilor în doze mari.

Dacă aveți probleme gastro-intestinale, este important să știți că usturoiul crud poate irita tractul gastro-intestinal. Persoanele cu ulcer ar trebui să evite cel mai probabil acest condiment crud.

Pentru a evita intensificarea problemelor intestinale, nu mâncați usturoi crud pe stomacul gol.

Poate provoca iritarea severă a pielii, asemănătoare arsurilor, dacă este aplicată direct pe piele, așa că fiți atenți la contactul cu pielea.

De asemenea, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma medicamente dacă luați medicamente, în special următoarele:

-Medicamente anticoagulante
-Isoniazid (Nydrazid)
-Pilule anticoncepționale
-Ciclosporină
-Medicamente pentru HIV / SIDA
-Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Acestea sunt cele mai bune modalități de a vă proteja împotriva oricăror efecte secundare negative:

-Consumați-l în doze culinare
-Mănâncă rețete tradiționale
-Evitați să luați usturoi crud în cantități masive

Concluzie
Unele dintre cele mai profunde beneficii ale usturoiului dovedite de știință includ ajutarea inversării bolilor de inimă în stadiile incipiente, prevenirea și combaterea diferitelor forme de cancer, îmbunătățirea stării de sănătate a diabeticilor și chiar manifestarea de promisiuni pentru boli cognitive grave precum Alzheimer.

Pentru a profita la maximum de compușii săi activi, este mai bine să-l consumați crud, fie să-l zdrobiți / tăiați și să-l lăsați puțin (10 minute) înainte de a-l adăuga la rețetele gătite.

Un catel la masă în fiecare zi este o modalitate excelentă și ușoară de a începe să culegi beneficii în mod consecvent. Nu uitați să consumați versiunea crudă cu alimente, mai degrabă decât pe stomacul gol, pentru a preveni problemele gastro-intestinale, precum și respirația urât mirositoare.

Dacă ți se pare greu să scapi de respirația de usturoi, încearcă să mănânci puțin pătrunjel crud după aceea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *