Publicat pe Lasă un comentariu

CUM POT PREBIOTICELE SI PROBIOTICELE SA STIMULEZE IMUNITATEA IMPOTRIVA GRIPEI SI RACELII?

iart si nuca de cocos pentru probiotice

Sezonul gripal este aici, iar eficacitatea vaccinului antigripal poate fi scăzută anul acesta comparativ cu anul trecut.

Dar ar putea exista o modalitate de a spori acea eficacitate: probiotice și / sau prebiotice. O lucrare recentă a rezumat rezultatele a nouă studii și a găsit rezultate promițătoare, deși există încă multe de învățat.

Odată cu începutul toamnei vine și începutul sezonului gripal, care de obicei atinge maximul între decembrie și februarie.

În timp ce îmbolnăvirea este o experiență dificila pentru cei mai mulți, de asemenea, poate fi destul de periculoasă.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că epidemiile de gripă cauzează între trei și cinci milioane de cazuri de boli grave și între 250.000 și 500.000 de decese anual la nivel mondial. Prevenirea răspândirii gripei poate salva viețile. Unele dintre principalele modalități de prevenire a gripei este prin vaccinare si imbunatatirea sistemului imunitar.

Cu toate acestea, vaccinarea nu este garantată pentru a împiedica pe cineva să atraga gripa din mai multe motive. Uneori, crearea vaccinului anual necesită unele presupuneri, iar cele mai răspândite tulpini de gripă nu sunt incluse. Uneori, problemele de fabricație pot duce la vaccinuri mai puțin eficiente, așa cum a fost cazul pentru sezonul gripal 2016-2017,iar alteori, se datorează faptului că răspunsul imun nu este atât de puternic pe cât ar putea fi, astfel încât vaccinul nu se lipeste.

Această problemă specială poate fi mai răspândită la persoanele în vârstă. Uneori, adjuvanții sunt incluși cu un vaccin antigripal pentru a spori răspunsul imun, dar există probleme de siguranță cu privire la acestea.

O modalitate mai sigură de a spori răspunsul imun la vaccinul împotriva gripei este prin suplimentarea cu probiotice sau prebiotice.

Există dovezi care sugerează că ambele pot influența pozitiv răspunsul imun. De asemenea, se pare că modul în care atât prebioticele, cât și probioticele influențează sistemul imunitar ar putea îmbunătăți răspunsul imun la vaccinare. Acest lucru implică faptul că suplimentarea ar putea ajuta la vaccinările împotriva gripei. Această ipoteză a fost examinată în mai multe studii clinice.

Cu toate acestea, unele dintre aceste studii au fost pozitive, în timp ce altele nu au găsit dovezi ale unui efect. Pentru a da sens evidențelor de până acum, studiul în cauză a stabilit să efectueze o revizuire sistematică și o meta-analiză a efectelor suplimentării pre și probiotice asupra eficacității vaccinării împotriva gripei.

Vaccinul antigripal, deși este foarte util, nu este eficient întotdeauna. Se crede că probioticele și prebioticele influențează pozitiv funcția imunitară, deschizând posibilitatea ca suplimentarea cu ele în timpul administrării vaccinului antigripal ar putea face vaccinul mai eficient.

Cine și ce s-a studiat in legatura cu probiotice si prebiotice?

Această meta-analiză a combinat datele din studiile controlate randomizate la adulți care au comparat eficacitatea vaccinului antigripal la persoanele care au luat probiotice, prebiotice sau sinbiotice, comparativ cu cei care au luat placebo. Autorii au efectuat revizuirea folosind liniile directoare PRISMA , care ajută autorii de recenzii sistematice și metaanalize să efectueze cercetări de calitate mai înaltă și mai transparente.

Autorii au găsit 19 lucrări care descriu 20 de studii, incluzând aproape 2.000 de participanți în total, suplimentând pe o durată de două până la 28 de săptămâni.

Dintre aceste studii, 13 s-au concentrat pe probiotice, șase pe prebiotice și unul pe sinbiotice (o combinație de prebiotice și probiotice).

Aproximativ trei sferturi din studiile probiotice au folosit fie Bifidobacterium, fie Lactobacillus casei sau paracasei. Studiile prebiotice au folosit în principal fructo- sau galacto-oligozaharide. Cu toate acestea, din cauza lacunelor din datele raportate și a diferențelor dintre studii, autorii au inclus doar nouă studii care constau din 623 de participanți la meta-analiza lor, cu o vârstă medie de 75 de ani.

desen cu probiotice in stomac cu scut apara impotriva bacteriilor

Procesele s-au desfășurat mai ales în SUA, Japonia și Europa, cu un proces realizat în Chile și unul în Australia. Aproximativ jumătate din studii au înscris participanți sănătoși, cu viață liberă, în timp ce cealaltă jumătate a înscris persoane în spitale sau în instituții de îngrijire pe termen lung.

Aproape toate studiile au utilizat vaccinul gripal trivalent inactivat tipic. „Inactiv” înseamnă că virusul gripal este ucis, iar „trivalent” înseamnă că sunt incluse trei tipuri diferite de virusuri gripale. Două dintre studii au utilizat un vaccin viu atenuat, ceea ce înseamnă că a fost utilizată o formă slăbită, dar încă viabilă, a virusului gripal.

Având în vedere limitări în evaluarea titrilor de anticorpi înainte și după vaccinare în toate studiile incluse în analiză, autorii s-au concentrat pe evaluarea ratelor de seroconversie și seroprotecție.

Seroconversia a fost definită ca un participant la studiu având cel puțin o creștere de patru ori a numărului de anticorpi împotriva virusului gripal după vaccinare. Aceasta este o utilizare ușor nestandardă a termenului, deoarece înseamnă în mod normal detectarea anticorpilor nedetectabili anterior. Serul este „convertit” din faptul că nu are niveluri detectabile de anticorpi.

În studiul analizat, autorii folosesc termenul puțin mai general, ca „creștere” a anticorpilor împotriva gripei, chiar dacă au existat niveluri detectabile înainte de vaccinare. Seroprotecția a fost definită într-un mod mai standard, ca atingerea unui număr de anticorpi gripali mai mare de 40 într-un test de inhibare a hemaglutinării. Această măsură a fost recunoscută de mult ca fiind nivelul necesar pentru protejarea împotriva infecției cu gripă, de unde și termenul „seroprotecție”.

Calitatea studiului a fost evaluată cu instrumentul Cochrane Review pentru riscul de prejudecată, care a ghidat autorii în evaluarea studiilor incluse pentru prejudecată în mai multe domenii. Majoritatea studiilor au avut un risc scăzut de prejudecată în majoritatea domeniilor. Autorii au analizat, de asemenea, dovezi pentru părtinirea publicării și nu au găsit niciunul.

Această revizuire sistematică și meta-analiză au examinat studiile clinice care analizează modul în care administrarea de prebiotice, probiotice sau sinbiotice timp de săptămâni afectează seroconversia vaccinului împotriva gripei (o creștere a anticorpilor anti-gripă) sau seroprotecția (obținerea de anticorpi suficient de mari pentru a fi considerați protectori împotriva infecției cu gripă) .

Care au fost concluziile?

Efectele suplimentării pre / probiotice depindeau de tipul de tulpină gripală din vaccin. Suplimentarea a crescut semnificativ șansele de seroprotecție pentru tulpinile de gripă A H1N1 și H3N2, raporturile de probabilitate față de placebo fiind de 1,83 și respectiv 2,85.

Efectul suplimentării asupra seroconversiei pentru aceste două tulpini nu a fost semnificativ statistic. Schema inversă a fost văzută pentru vaccinarea împotriva gripei B, raportul probabilității seroconversiei cu utilizarea pre- sau probiotice fiind de 2,11 și nu semnificativ statistic pentru seroprotecție.

Cele mai multe rezultate nesemnificative au prezentat o tendință spre eficacitate (adică, raporturile lor de probabilitate au fost mai mari de 1,0), sugerând că dimensiunile mai mari ale probelor ar putea detecta un efect semnificativ.

Singura excepție de la aceasta a fost rata de seroprotecție pentru gripa B, care a avut un raport de cote de 0,99. Cu toate acestea, cu un interval de încredere variind de la 0,65 la 1,52, datele sunt în concordanță cu un efect pozitiv al suplimentării asupra seroprotecției și aici.

Noțiunile de bază ale tulpinilor de gripă

Virușii nu sunt compuși din celule precum animalele și bacteriile, dar pot fi clasificate în același mod. Oamenii sunt clasificați ca „Homo sapiens”, „Homo” indicând genul și „sapiens” indicând specia. În mod similar, virusurile gripale pot fi clasificate în diferite genuri (pluralul „genului”).

Similar cu modul în care cimpanzeii și oamenii sunt în diferite genuri (Pan vs. Homo), literele „A” și „B” desemnează genurile diferitelor virusuri gripale. Acești viruși sunt înrudiți, dar diferiți.

Gripa A poate provoca pandemii sau infecții și boli la nivel mondial, în timp ce, până în prezent, gripa B duce doar la boli epidemice, care pot fi răspândite în populații, dar nu în întreaga lume. În timp ce gripa A a primit mai multă atenție din această cauză, gripa B poate cauza totuși numeroase probleme.

Infamă pandemie de gripă spaniolă din 1918 a fost cauzată de o tulpină de gripă A numită H1N1. Această denumire se referă la tipul de două proteine ​​pe care le are virusul, „H” este pentru hemagglutinină, care ajută virusul gripal să se ancoreze în celulele gazdă, iar „N” este pentru neuraminidază, care ajută virusul scapă de celulă pentru a merge și a infecta mai mult. Deci, H1N1 are hemaglutinină tip 1 și neuraminidază tip 1.

Înapoi la constatări …

Studiile care examinează seroconversia au arătat o eterogenitate moderată până la mare, astfel încât autorii au efectuat analize de subgrup pentru a examina modul în care diferite caracteristici ale studiului au afectat rezultatul. Au descoperit că rezultatele au rămas în mare parte neschimbate, cu excepția ratei de seroconversie H3N2, care a arătat un efect favorabil doar cu probiotice, dar nu și cu prebiotice.

De asemenea, au descoperit că oamenii sănătoși au avut cel mai puternic răspuns la suplimentarea. Vârsta nu a avut prea mult efect asupra răspunsului, dar starea de sănătate a avut-o. În cele din urmă, analiza a relevat că durata mai lungă a suplimentării a avut tendința de a duce la un răspuns mai bun la vaccinare.

Suplimentarea prebioticelor sau probioticelor timp de câteva săptămâni a avut tendința de a îmbunătăți răspunsul la un vaccin antigripal.

Răspunsul a fost mai bun, în medie, la persoanele altfel sănătoase care au suplimentat perioade mai lungi de timp.

Ce ne spune cu adevărat studiul?

În general, acest studiu sugerează că suplimentarea cu prebiotice sau probiotice pentru săptămânile din jurul vaccinului împotriva gripei crește răspunsul imun protector la vaccinare, în special la persoanele altfel sănătoase.

Este mai puțin clar cât de puternic este acest efect. Autorii au raportat rezultatele lor ca raporturi de probabilitate, care sună impresionant, dar sunt puțin dificil de interpretat. Cu toate acestea, efectuarea unor calcule face ca aceste rezultate să fie puțin mai clare.

Folosind numerele furnizate de autori, se poate calcula că pentru tulpina H3N2, 65% dintre persoanele care au luat placebo au obținut seroprotecție, în timp ce 84% dintre persoanele care au completat au făcut acest lucru. Între timp, 38% dintre persoanele care au utilizat placebo au obținut seroprotecție pentru tulpina H1N1, comparativ cu 53% dintre persoanele care au suplimentat.

În cele din urmă, pentru gripa B, 32% dintre persoanele s-au convertit seroconvertit atunci când au luat placebo, comparativ cu 52% dintre cei care au suplimentat. Rezultatul este că, deși administrarea de prebiotice sau probiotice nu este în niciun caz o garanție că un vaccin antigripal se va lipi, crește probabilitatea absolută de a face acest lucru cu aproximativ 15-20%.

Ce nu ne poate spune acest studiu este dacă prebioticele, probioticele sau sinbioticele funcționează cel mai bine sau ce tipuri obțin cel mai bun răspuns, deoarece pur și simplu nu există suficiente dovezi în acest moment pentru a face analize de subgrup fiabile.

probio balance calivita suplimente cu probiotice flacon

Amintiți-vă că metaanalizele au inclus în cele din urmă doar nouă studii și doar unul dintre aceste studii a analizat sinbioticele. Deci, deși putem spune că suplimentarea cu tipul de probiotice și prebiotice utilizate în acest studiu poate îmbunătăți răspunsul imun la vaccinul antigripal, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce regimuri specifice de suplimentare sunt cele mai bune.

O ultimă avertizare de reținut: vârsta medie a persoanelor care au fost incluse în meta-analiză a avut tendința de a fi peste 70. Astfel, rezultatele pot fi mai aplicabile persoanelor în vârstă. Pe de altă parte, autorii au analizat modul în care vârsta a influențat rezultatele și nu au găsit un efect puternic. Astfel, deși este rezonabil să fii ușor mai încrezător că suplimentarea ar ajuta o populație mai în vârstă, există motive să credem că aceste rezultate s-ar putea generaliza și la pacienții mai tineri.

Acest studiu sugerează că suplimentarea cu probiotice sau prebiotice în timpul vaccinării împotriva gripei poate crește probabilitatea de lipire cu până la 20%. Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente dovezi pentru a spune dacă prebioticele, probioticele sau un amestec ar fi cele mai eficiente și care ar putea funcționa cel mai bine.

Imaginea de ansamblu:

Studiul analizat a constatat că suplimentarea cu probiotice sau prebiotice ar putea contribui la îmbunătățirea eficacității vaccinului antigripal. Cu toate acestea, nu a explorat mecanismele prin care ar putea face acest lucru.

S-a descoperit că probioticele măresc răspunsul imunitar în câteva moduri diferite. Unul este prin îmbunătățirea primei linii de apărare împotriva infecției cu gripă.

Cercetările anterioare au constatat că suplimentarea probiotică cu bifidobacterii îmbunătățește celulele fagocitare și activitatea naturală a celulelor ucigașe.

Primii pot consuma viruși gripali pe care îi întâmpină, în timp ce al doilea ucide celulele infectate cu virusul gripal pentru a preveni deturnarea mașinilor celulei pentru a crea mai mulți viruși gripali. Probioticele, în special lactobacilii, par, de asemenea, să intensifice secreția de imunoglobulină A în salivă, împiedicând virusul să pătrundă în organism în primul rând.

Mecanismele moleculare ale modului în care probioticele pot spori reacția imunitară sunt încă expuse, dar dovezile indică în prezent metaboliți , cum ar fi acizii grași cu lanț scurt, care sunt produși de speciile probiotice și care pot afecta în mod direct aspecte ale sistemului imunitar.

Răspunsul direct al sistemului imunitar la părți ale bacteriilor probiotice, cum ar fi peretele celular și fragmentele de ADN, deoarece prebioticele sunt alimentele care duc bacteriile benefice la producerea de metaboliți, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt, unele dintre mecanismele prin care funcționează pot fi similare.

Dacă suplimentarea cu probiotice și prebiotice stimulează sistemul imunitar, s-ar crede că ar preveni sau limita infecțiile.Un studiu a constatat că un probiotic multistrain previne infecțiile tractului respirator superior la sportivi, ceea ce este în concordanță cu o revizuire Cochrane, sugerând că probioticele pot preveni aceste infecții mai general.

Alt studiu a constatat că administrarea unui sinbiotic înainte și după operație a redus infecțiile locului chirurgical cu 35%. Alte cercetări au descoperit, de asemenea, că probioticele care conțin o singură tulpină de bifidobacterie scad șansele de a lua gripa și durata acesteia la persoanele în vârstă. De asemenea, o combinație a două tulpini de probiotice a redus simptomele răcelii comune la copii.

Există dovezi care sugerează că probioticele și prebioticele funcționează prin îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar prin metaboliții pe care îi generează, precum și prin interacțiunea directă cu sistemul imunitar. Dovezile sugerează că suplimentarea pre / probiotică poate avea proprietăți de stimulare a imunității, demonstrate clinic pentru a reduce riscul și durata bolilor infecțioase.

Întrebări frecvente:

Când s-au administrat participanții vaccinul împotriva gripei în raport cu suplimentarea?

Acest lucru a variat destul de mult în funcție de studiu. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au inoculat participanții cu vaccinul antigripal la aproximativ patru săptămâni de la începerea suplimentării și mulți au continuat suplimentarea după inoculare timp de câteva săptămâni după aceea.

Deși s-a observat un efect cu acest program de dozare, nu există suficiente dovezi pentru a spune cu siguranță dacă este necesară o perioadă de o lună sau dacă va dura suplimentarea după vaccinare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cât timp înainte sau după suplimentarea vaccinării ar trebui să continue pentru a vedea un efect optim.

Dar, rețineți că studiul analizat a constatat căcu cat suplimentarea era pe perioada mai lunga, cu atât răspunsul a fost mai puternic la vaccinul antigripal. Deci, deocamdată, se pare că suplimentarea pe perioada mai lunga este mai buna

Ce ar trebui să știu?

Gripa ucide sute de mii de oameni anual. Vaccinarea este o modalitate majoră de prevenire a gripei, dar nu este întotdeauna eficientă. O modalitate de a-și spori eficacitatea ar putea fi prin suplimentarea cu probiotice și prebiotice, care poate influența pozitiv sistemul imunitar.

Această influență pozitivă s-a dovedit a avea rezultate reale, prevenind sau limitând consecințele bolilor infecțioase în mai multe studii clinice. Aceste dovezi sugerează, de asemenea, că suplimentarea pre sau probiotică ar putea îmbunătăți, de asemenea, răspunsul sistemului imunitar la vaccinul antigripal, crescând astfel șansele de imunizare cu succes.

Această meta-analiză a analizat studiile controlate randomizate care au examinat efectul suplimentării prebiotice, probiotice și sinbiotice asupra eficacității vaccinului antigripal.

Cercetătorii au descoperit că suplimentarea crește cantitatea de anticorpi anti-gripă din sânge, ceea ce duce la creșterea șanselor ca vaccinul antigripal să protejeze împotriva infectării.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă probioticele, prebioticele sau combinația lor sunt mai eficiente și ce tipuri de prebiotice sau tulpini de probiotice pot funcționa cel mai bine.

Bibliografie: examine.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *